2/01/2011

LUNO

jdu asi s dárkem po Vánocích, ale pokud ještě někdo z vás hudebních fajnšmekrů nezná LUNO, měl by je alespoň okusit!

Pamatujete Khoibu a éterickou Emu Brabcovou s hlasem jemným a procítěným? Snad ano, písničky jako T.I.M.E. nebo That Reason (popřípadě Pathetic z podivného českého filmu Restart) utkví v hlavě. Melancholie, naléhavost, trošku nutkání brečet, který jsem měla, když se kapela rozpadla. Nezbývalo než točit stále dokola starý desky, mixovat to s Extází sv. Terezy (která zas měla pro změnu pauzu). Ale teď má Ema novou kapelu s klukama ze známejch indie-aternativních českejch kapel - takže zas tak velkou "alternativu" nemůžeme čekat, jsme přece v Čechách - se Šmitym (Prostitutes, Roe-deer) a bubeníkem ze Southpaw. Plus novej kytarista a máme LUNO.
LUNO už trochu přitvrdili, víc kytary, temných zvuků a napětí... přičemž hlas Emy zůstává stále stejný a je tak postaven do protikladu. Krásně se to poslouchá.

(Mimochodem fotka mluví za hodně, kapela hodně stojí právě na Emě, na kterou je zaostřeno, ostatní hudebníky by mohl podle mého soudu nahradit kdokoli jiný...)


O trochu hůř (popravdě o hodně hůř) se poslouchá, jak Ema mluví. Byla jsem v lednu na jednom z jejich prvních koncertů v Praze v Akropoli (s vybitým foťákem, škoda, fotky by byly krásný, měli to úžasně nasvícený a v závěru padaly třpytky) a nevím, jestli to bylo Emy nervozitou nebo je prostě tak hloupá. Nejsem fanouškem přílišného rozmlouvání na koncertech, pokud interpret nemá dostatečné charisma a nosné téma, na které by mohl něco říct. Ráda se zasměju u Jana Budaře nebo Jirky Schmitzera, miluju ukecaného rappera Astronautalise (doporučuju: poslechněte na MYSPACE) a dají se i OTK a pak samozřejmě Troy von Balthazar (ano, Silver Rocket sestava), ale pokud nemá člověk co říci, měl by mlčet, jak říká to přísloví se stříbrem a zlatem.

Nemám nic proti jednomu, dvěma poděkováním či zmínění toho, kdo jim pomáhal s deskou... ale slyšet Emy hlásek, jak desetkrát děkuje stylem "Nevím, jestli tu je, ale jestli ano, tak mu chci moc poděkovat, no ale spíše tu není, ale určitě by ho potěšilo, že o něm mluvim, a jestli tu je, tak moc zdravim...!) nebo vypráví příběhy z natáčení klipu bez pointy ("To až zas budeme točit klip, to vám musíme říct... protože točit klip je fakt zážitek... a zážitky... ty chce jistě mít každý...") Modlila jsem se, aby už proboha začala zpívat, moje mínění o ní se změnilo z "tajuplná, éterická bytost bez podprsenky s krásným hlasem" na "hloupoučká husa". Áchjo.

DISKUTUJTE:
Jak se vám líbí Luno? Je česká alternativa vůbec alternativní? Jaký interpreti jsou podle vás vtipní nebo alespoň zajímaví natolik, že vás baví poslouchat jejich řeči mezi písničkami? Máte rádi, když se na koncertě nejenom hraje, ale i mluví?

4 komentáře:

  1. ema má fakt příjemnej hlas. khoiba je nudná, až na tu jednu dvě písničky, zaujala mě hlavně jako host na desce sunflower caravan. i když, jednou jsem si pustila video z jejich společného koncertu v akropoli a nestačila jsem se divit, jak ema zpívala falešně.
    škoda, že mi teď nefunguje zvuk, na 'luno' jsem zvědavá, ale už teď mě nějak odrazuje ta myšlenka. zpívat sólo a kapelu mít jenom na živáky by bylo víc fér, ovšem kdo by pak vymýšlel muziku, žee :)

    jak říká můj přítel, 'alternativu' dělají většinou lidi, co (hudebně) nic neumí. stačí si stáhnout program na tvoření elektro muziky, pár měsíců si s tím hrát, dát do toho nesmyslný texty a úžasná alternativní kapela (např. kazety) je na světě.

    miluju, když na koncertě mluví polly jean. miluju jí celou :)

    OdpovědětVymazat
  2. o Luno jsem nikdy predtim neslysela. A vlastne jsem nikdy az tak nepropadla ceskym kapelam, takze v me slozce Hudba neni ani Khoiba, ani Roe-deer, myslim, ze ani Prostitutes..jsem asi barbar! ale nijak me to nebere. Ema ma krasny jemny hlas, umim si ho predstavit v uplne jine hudbe, vice psychedelicke, s prvky elektra, trianglu a v prostredi svetel, promitani a jeste nejake performance jako tresnicka na dortu. ale tohodle vseho se dockat od jakekoliv ceske kapely...
    pokud bude nekde pobliz koncert, tak jsem ochotna zkusit. tedka se chystam na fiordmoss, jak budou v brne, tak jsem na ne zvedava. a 23.2 hrajou s Former Ghosts Table- na ne se hodne tesim, protoze dost mozna je to jedina ceska kapela, co me fakt bere.

    OdpovědětVymazat
  3. na koncerte jsem jinak nikdy nezazila, ze by se mezi pisnema povidalo. ale uvitala bych to jako soucast 'show'. pro to je ale treba mit ono charisma a neplacat blbosti.

    dana: nemyslim si, ze vsichni alternativni umelci jsou nedobri muzikanti. pokud je alternativou vse, co nejde mainstreamem (vubec nesnasim ty definice, co je a co neni alternativni, prijde mi, ze jakekoliv hranice jsou hrozne mlhave a obecne nesnasim takovehle veci skatulkovat), tak by mohli byt treba Yeasayer taky alternativni kapelou, ze? a ti jsou vyborni muzikanti. nejde jen o to naucit se s elektro programem. ale nekdy to tak samozrejme muze byt. ale nic proti tomu nemam, ba dokonce tyhle kapely posloucham, to syrove 'neumele' elektro se mi libi.

    OdpovědětVymazat
  4. v_tak jasně že se nedají hodit všichni do jednoho pytle, já mám ráda beach house a je to něco, co bych za alternativu označila. i když zrovna ty table jsem si poslechla jednou a nadosmrti mi to stačilo. u téhle kapely bych se vsadila, že měla přesně průběh vývoje s tím programem :) yeasayer neznám. já jsem celkově vyhrazená proti lidem, co se vezou na stávající elektro-indie-trička-s-potiskama vlně, takže asi nejsem úplně objektivní.
    mimochodem, performance a zajímavý projekty se dají zažít dost dobře v brně, víc než v praze. aspoň si to myslím já :)

    OdpovědětVymazat