1/09/2011

black swan

aronofsky + portman + čajkovskij = black swan
pro ty, kdož milují filmy darrena aronofského, bylo must se na tento film (s premiérou ve světě 1. září) podívat. u mně osobně ještě nadšení pro natalii portman a dokonalého čajkovského. kdo film ještě neviděl, doporučuju zajít do kina hned jak bude možné. nehorázně silný film, při kterém mi nepřestávalo bušet srdce, zatajovala dech a mačkala peřinu a kousala se do rtů a nenápadně napodobovala baletčiny pohyby rukou (tajně, tak, aby to spolubydlící neviděla).
i když, pravdou je, že tak vprvní čtvrtině filmů jsem si říkala, že je to ten starý dobrý aronofsky, který už možná nedokáže dost dobře překvapit. samozřejmě, že ten film byl po té technické a atmosférické a emocionální stránce dokonalý a určitě měl působit silně audiovizuálně, ale opět tu máme nějakou šílenou posedlost (natalie portman jakožto profesionální baletka nina je obsazena do role black swan, ale je to veliký vnější i vnitřní nápor a tlak) a některé obrazy z filmu jsou tak typické, že můžou i nudit. niny maminka mi celý film hlasem a pusou připomínala mámu od harryho z requiem for a dream a podobné zvláštní souvislosti. možná mám jen aronofského plnou hlavu.
každopádně obraz té křehké bílé natalie, který se pak konfrontuje s natalie s lascivním pohledem a rudými rty vám stojí za to. představuju si, jak se film asi točil. muselo to být nesmírně těžké zahrát bílou i černou labuť se všema těma emocionálníma výřikama a vykřičníkama, já bych se asi po několika měsících natáčení zhroutila a zabila.
ehm.
silný film, říkám.
9/10

2 komentáře:

  1. Videla som, minule. Ano súhlasim, je to tak typicky aronofski záislé, ale aj napriek tomu som ešte pol hodinu po skončení filmu opakovala .. To bolo tak krásne... Aronofskeho filmy proste hltam jeden po druhom ..

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá zajímavě, přidávám na seznam "tohle musím vidět" :)

    OdpovědětVymazat