12/21/2010

FIORDMOSS

muž a žena, anglicky zpívající, elektricky étericky znějící -chvíli je posloucháte a skoro si říkáte 'co sakra dělají v Česku?' Pakliže si Fiordmoss chcete poslechnout, je ta pravá doba, protože vydali zbrusu čerstvé EP Gliese, které je k dostání na jejich webových stránkách www.fiordmoss.cz
zkrátka ... Brno-based projekt dvou talentovaných studentů FAVU s promem od Jana Ďuriny ... pokud jste ještě neomdleli, pokračujte ve čtení, Petra a Roman odpovídali na mé zvědavé dotazy.

by Jan Ďurina

První co mě upoutalo na vaší kapele byla promo fotka od Jana Ďuriny.
jak to bylo- našel si on vás nebo vy jej?

Je to tak dávno, že už skoro nevíme, kdo si koho našel, spíš máme pocit, že jsme do sebe najednou narazili na internetu a pak už víme jen, že jsme strašně chtěli mít fotografie k první desce právě od něj.. Napsali jsme mu, že nás svou prací okouzlil, on odpovědel podobně a nakonec jsme jeli na výlet.

Místo vzniku (či nynějšího působení) vaší kapely je pro mě opředen tajemstvím ... Valmez/Brno?

My dva jsme se potkali v Brně. Studujeme tam oba Fakultu výtvarných umění a Valašské Meziříčí je rodným městem Petry. Roman je z Boskovic.

Dá se v Česku uživit pouze hudbou? Respektive jak to máte vy?

Určitě to jde, v Česku je přece spousta lidí, kteří to tak mají, druhá věc je to, jakou hudbou že se to živí. Ale to už je spíš otázka na obecný vkus a hlavně toleranci českého publika. My se hudbou rozhodně neživíme, spíš živíme naši hudbu my.

Kde se vidíte za pár let s vaší kapelou?

Chceme, aby se naše hudba nadále vyvíjela a taky by bylo fajn, kdyby už navěky zmizely problémy s rukou, abychom mohli hrát spoustu koncertů. To je opravdu to jediné, co si přejeme.

Jmeno Fiordmoss mi evokuje neco severskeho, islandskeho. Byl to účel? Jak vůbec název vznikl?

Vymyslet název trvalo dlouho, velkou roli hrála vizuální podoba slov, to jak spolu zní, co znamenají a jak ty významy vypadají, jejich kontrast, který se dá přirovnat k nám dvěma, drsný fjord a měkký mech, ospalý a něžný a do toho pak ta krutá zima. Na papíře byla spousta krásných slov, ale když jsme vedle sebe viděli tyto dvě, najednou to dávalo celé smysl. A legrační pak bylo, že ten název dělal spoustě lidí strašné problémy, skoro všichni jej psali špatně.

Máte nějaké hudební vzory či inspirace jak za hranicemi, tak v Česku?

Máme rádi dění kolem Fever Ray, PJ Harvey, Bat For Lashes. Dalo by se mluvit spíš o inspiraci než vzorech.

A otazka na zaver : chystate teď nějaké koncerty či vystoupení?

Zrovna se domlouvá koncertní šňůra k desce, aktuální seznam míst, kde se objevíme je vždycky na našich stránkách. Zatím víme určitě jen o koncertech v Plzni, Brně a Opavě.


Děkuju mnohokrát za rozhovor! Sledujte jejich webovky, abyste věděli, kdy vyrazit na koncert!

3 komentáře: