9/29/2010

JAN DURINA.

jestli zoufáte nad umělými plochými fotkami bez nápadu a chete spíš cítit atmosféru poetična, cizích světů a psychedelie, jste tu správně a jste na stopě objevit něco vyjímečného. nemusíme pro to daleko, onen talentovaný poklad se skrývá v kopcích slovenských a já, která nad jeho fotkami duševně onanuji a extaticky přivírám a otevírám oči, si to nemůžu nechat pro sebe. say it loud. JAN DURINA.

protože mě tento muž velice zajímá, položila jsem mu několik otázek ...

1. jaké byly vůbec takové první 'umělecké impulsy'? myslím tím, jestli tě bavilo malovat a kreslit už odmala, nebo tě to chytlo až později, případně kdo či co se o to zasloužil?
- Moja rodina ma k výtvarnému umeniu viedla už od útleho detstva. Chodil som do základnej umeleckej školy, kde ma stretlo veľké štastie v podobe vtedajšej učiteľky Jany Kacianovej. Neskôr som sa presunul na Školu úžitkového výtvarníctva, kde som si uvedomil, že sa na nejakú dobu chcem sústrediť práve na fotografiu. Postupne sa začínam vracať ku kresbe a maľbe, a aj keď si uvedomujem, že som v tom úplný amatér, neviem sa zbaviť pocitu, že to robiť chcem.

2. co je ti inspirací?

- Veľkou inšpiráciou sú pre mňa ľudia, naše vlastnosti, pocity. Veľa čerpám z hudby, v ktorej nachádzam vždy to, čo nájsť potrebujem.


3. při tvorbě posloucháš hudbu (jakou?) nebo potřebuješ slyšet ticho?

- Hudbu milujem, robí mi spoločnosť skoro všade kde sa pohnem, ale ticho je pre mňa dôležité rovnako.
Je to podobné ako s ľuďmi. Milujem ich spoločnosť a i napriek tomu sa jej často vyhýbam. V poslednej dobe počúvam rád Meredith Monk, Soap&Skin, Joannu Newsom, Jónsi či The Polyamorous affair.

4. měl jsi nějaké výstavy? popř. kde a kdy můžeme na tvou výstavu zajít ?

- Prvú výstavu som mal ešte počas štúdia na strednej škole. Bola to príjemná skúsenosť, no zároveň obrovské fiasko. Neskôr som viac publikoval svoje práce v magazínoch a začal viesť blog. V minulom roku som bol časťou putovnej výstavy 'SELF IDENTITY' kurátorovanej Luciou Benickou a Tomášom Agatom Blonskim. Na jeseň 2009 som sa presunul do Poľska, kde som mal v januári malú výstavu. Momentálne pracujem už dlhšiu dobu na veciach, ktoré by som rád odprezentoval ešte do konca tohto roka. Mám isté plány a vízie, no radšej o tom ešte pomlčím.

Děkuju!







sledujte jeho blog a FB fan page, protože zjistíte, že tento pán nevytváří jen úžasné fotografie, ale také kresby, malby a také audiovizuální potěchy pro všechny artistické citlivé duše.

Žádné komentáře:

Okomentovat