1/29/2010

avatar

Snad abych o něco nepřišla, tak jsem se taky podívala na onen blesk z čistého nebe- Avatar. Jenže jak už to chodí, když o tom všichni mluví, jak je to úžasné, nejlepší film, co kdy viděli- prostě nářez, tak opravdu čekáte Něco. Ale v mém případě zároveň vím, že k tomu budu přistupovat trochu kritičtěji, protože tuším, že to bude jeden z těch přechvalovaných filmů..
Režie: pan Cameron, který má na svědomí velkofilmy jako Titanic nebo Terminátor, je profesionál, o tom žádná. Celkově měl film výbornou grafickou úroveň, o tom se prostě nedá pochybovat.
Ještě teď moc nevím, co si o tom myslet. Začátek filmu mě nikterak nevzal, ale po první třetině jsem se to toho slušně zabrala, i když ke konci už jsem se zas modlila, ať to co nejdřív skončí. Příběh zajímavý a promakaný, ale asi mám žánrově ráda úplně jiné filmy- jakmile se začne střílet a potit, a létat s helikoptérama, tak usínám. Z hlediska daného žánru to je super film, z mého pohledu labilního děvčete, co má ráda filmy typu Fountain a Eternal Sunshine.., to postrádalo nějaký psychologický podtext, což tomu filmu samozřejmě nevytýkám, jen bráním svoje stanovisko.
Další věc: nechutně z toho kypěla Amerika. Nejsem žádný antiamerikanista, ale šlo snadno vidět, že je to další strhující rodinný filmeček s danou americkou konstrukcí, na které stojí každý podobný film, jen se mění motivy. Tady to bylo- jak byl obyčejný chlapec vyslán pro peníze a měl si prorazit cestu domorodci. Ouha, jedna holka je tam pěkná, seru na peníze, láska je důležitější- happy end. Je to až moc nápadně podobné těm sračkám typu Sázka, že ji ojede-OK-Zamiluje se do ní-Ona se to dozví-Rozchod-Šťastné shledání.
Jaká nuda.
Nejsem asi typ, co by tyhle filmy ocenil. Je pravda, že jsem to neviděla 3D jako spousta dalších a viděla jsem to s dabingem, ale příběh by se nezměnil, ani kdybych to viděla 4D, takže názor zůstává takový, jaký je. Sežerte si mě!
Celkové hodnocení za mě: 3,5/5

diskuze?

10 komentářů:

  1. Kdyby k tomu udělali jo holt extra psychologický příběh, tak by jim na to polovina lidí nepřišla, nevrátily by se jim peníze. Prostě to byl nenáročný příběh pro celou rodinu. Já taky raději trochu jiné filmy a nebaví mě scifi vůbec, ale ta velkolepost mě pohltila úplně, bavila jsem se. Zajímalo by mě, jak ten film bude hodnocený časem, až bude ta opěvovaná technologie naprosto běžná...takový Občan Kane - novátorské postupy, naprostá bomba, jenže já už je v tom prostě dnes nepoznám, protože jsme úplně jinde. Ale pořád tam zůstává TEN příběh a to se Avatar může jít zahrabat

    OdpovědětVymazat
  2. a ja si zase jako hodne lidi myslim, ze to mela byt kritika americke spolecnosti, proto to bylo tak americke,ne? a pribeh byl jednoduchy, jasne, to vedeli vsichni, ale myslim,ze dulezitejsi byl prave ten podtext- ne psychologicky, ale prece jen..nerekla sis cestou z kina: boze, ten nas svet je tak hnusny, jsme strasne svine? :) ja jo a myslim, z o tom to cele bylo. A jste neco, kdybys byla v realnem zivote ochrnuta, bez nikoho blizkeho a tam jsi mohla behat a nasla si spriznenou dusi..nezustala bys? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. a 3d delalo hodne, to jo...ten film by jako 2d nikdy takovy uspech nemel

    OdpovědětVymazat
  5. nejde o to, jestli bych byla ochrnutá či ne. tomu by se spis daly pricist negativni body za psychologicky napor na divaka ( á chudáček, nemůže chodit..), i když se to u mně míjelo účinkem.
    no právě, že to je trhák jen formou, ne obsahem. super grafika, ale to je asi vše.

    OdpovědětVymazat
  6. :D tak sem to nemyslela...ty rikas, jako ze klise, ze najednou nechce penize a radsi zustane tam..tak argumentuju,ze mel suj duvod :D a jasne ze grafika je hlavni, o to mu taky slo :)tusim, ze uz je to dosud nejvic vydelavajici film na svete, to neumi jen tak nekdo no..

    OdpovědětVymazat
  7. já to ani nedokoukala, tak mě to nebavilo. nevim no, nějak sem z toho předělanýho pocahontaspříběhu nebyla odvázaná, ikdyž tehdy v létě, když sem byla na 15minutový 3D reklamě na todle, tak mě to zaujalo, moc. ale už kvůli tomu šílenství kolem toho se mi to zprotivilo, no:)

    OdpovědětVymazat
  8. m: vsak at je, ale jen jsem si potvrdila, ze tyhle trhaky nejsou nic pro me. budu dal stahovat alternativni ukrajinske filmy :D:D
    ašu: mě se to předtím neprotivilo, spíš jsem byla zvědavá, CO to je..

    OdpovědětVymazat
  9. přemýšlím o tom, jak lidi pořád oddělujou, konkrétně u Avatara, technické zpracování a příběh...říkáš, že i kdyby si to viděla 4D, příběh by se nezměnil. to je pravda, příběh je pořád stejný, ale určitě by se změnilo tvoje vnímání toho stejného příběhu...pochop, tento film je primárně točen jako 3D, proto jestli si ho viděla 2D, je to, jak by sis koupila nějakou betaverzi...něco jako když na net unikli poslední Xmeni bez počítačových efektů :D ...vsadím se, že v 3D kině se i tento jednoduchý příběh může v drobnostech lišit, a těch drobností si právě všimneš a změníš názor. Nebo ne. ...hm tak ted sem si to rozmyslel, nejradši bych tu nic nepsal, ale je mě to líto to smazat :D:D

    OdpovědětVymazat
  10. to je pravda, že bych mohla změnit názor. Ale stejně si myslím, že film nemá být jen o tom, že tě veme grafika, což lidi, co šli do 3D kina, vzala. pro mě by to měla být kvalitní podívaná i ve 2D s dabingem a v křesle u mě doma. A jak říkám, pro lidi, kteří mají tyhle filmy- žánrově rádi, to muselo být NĚCO, já radši jiný šálek čaje, takže to nechci nijak zatrácet..

    OdpovědětVymazat