12/30/2009

ladislav fuks - spalovač mrtvol


Nesmírně uklidňující knížka. Od začátku do konce se kniha hemží spanilými něžnými frázemi a pan Kopfringl svou lásku oslovuje Nadnebeská, Čarokrásná, Nadoblačná..laskavý příběh o spokojené rodině.
Do 3/4 kniha děj nemastný neslaný, řekla bych až, že si autor vytvářel jisté zázemí u čtenáře, aby k závěru mohl dát pořádnou smeč. A tak se taky stalo. Od poslední čtvrtiny knihy sledujeme radikální proměnu laskavého pana Kopfringla, který sice svou ženu a děti nade vše miluje, ale nechá se ovlivnit svým starým 'dobrým' přítelem, který ho nutí radovat se z tvrdých německých her, donutí jeho děti, aby přešly na německé gymnázia a samotný pan Kopfringl nakonec vstupuje, hrdě do SDP. Má svého Vůdce! A Vůdce nemá rád lidi, kteří nemají čistou německou krev což se dotýká i Kopfringlovy rodiny, neboť jeho Čarokrásná Lakmé je Židovka, a tudíž i děti nenesou jeho 'čistou německou' krev.

"Otevři ten ventilátor, drahá."
Když Lakmé vylezla na židli, pan kopfringl ji pohladil lýtko, hodil jí smyčku na krk a s něžným úsměvem řekl: " Co abych tě, drahá, oběsil?"
Usmála se na něho dolů, snad mu dobře nerozumněla, on se usmál též, kopl do židle a bylo to.

Pár dní zpátky jsem viděla konečně i film. Většinou se před jakýmkoliv filmem o příběhu, který znám už z knihy, děsím. Ale nebylo proč. Český masterpiece. Meditativní atmosféra, laskavé slova. V podsatě- přesně tak jak jsem si to představovala v knížce, tak to bylo natočeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat