1/27/2011

nebuďlabuť!

Jak to tak bývá, většina studentů uměleckých oborů má podmíněný jakýsi umělecký růst tím, že někdo z rodiny kreslil/maloval/fotil, zkrátka tvořil a podněcoval své dítko, aby se nestydělo čmárat své kresbičky všude možně. když už nebyl papír, tak aspoň na noviny!
Káťa Kynclová to měla asi taky nějak tak. Děda s tátou kreslívali, rodiče přihlásili do ZUŠky, ze ZUŠky na SUPŠku a ze SUPŠky na Ústav umění a designu. Vždycky mě zajímalo, co takové umělecké duše inspiruje v jejich tvoření. "Kreslím podle snů a taky hodně podle nálady. Ted jsem od toho kreslení trochu utekla k vodovkám. Začalo to tím, že jsem našla anilinky po tátovi a řekla jsem si, že bych to pero mohla chvíli nechat být. Vlastně se dá říct, že se snažím nenechat ničím ovlivnit, ale myslím si, že těch vlivů je kolem mě dost." Co mi přijde divný, že jsou někteří lidi tak nějak inertní (pardon, školní deformace) k hudbě. Já když poslouchám něco melancholického a roztahaného, jasně, že nebudu malovat expesivní obrazy ... "Hudba moc roli nehraje. Poslouchám ji ráda, hlavně při chůzi. Prostě si nasadím sluchátka a jdu. Ale také mám moc ráda ticho. Třeba zrovna teď nic neposlouchám. Někdy mám chuť si něco pustit. Záleží na tom, co dělám. Když je to něco, do čeho se nutím, tak si jí pustím, aby mě to alespoň trochu bavilo. Většinou midi lidi,dva,alva noto,...hudby mam plný počítač. Ze všeho nejradši poslouchám namluvené knihy a rozhlasové hry. Ale když třeba něco maluji, tak mám radši šero a ticho. "
Věčným problémem (?) a hlavně pro mě záludnou otázkou, co takoví lidé, co vystudují umělecké obory, budou dělat. Čím se budou živit. Poslední dobou mi přijde, že člověk, co nemá vystudové něco s ekonomií je úplně zatracen! "
Určitě bych se tím chtěla jednou živit..Sen je ilustrování knížek. Také animovaný film nebo grafický design by byl prima. Ale každý rok se ptám v různých studiích a nechtějí mě ani na brigádu, tak jsem zvědavá jak budu schánět práci (a už se to blíží)."

Když se zadaří, přespříští rok budem moct Káťu spatřit i v Brně, ráda by se dostala na magisterské studium na FaVU ke Stratilovi, tak držme palce!

//s dovolením jsem ukradla několik výtvorů z Katčiny dílny z Humanartu//










Otázka na vás. Kdo z vás chodí na uměleckou střední/vysokou? Jaká je situace s uplatněním? A co si o tom, vy všichni, vlastně myslíte??

10 komentářů:

  1. je skvělá! Snad jí to vyjde :)
    Ráda kreslím, moc ráda. Na uměleckou vysokou bych hodně chtěla, ale to bych musela daleko víc makat... a na to při svém gymplu nemám čas... a navíc to uplatnění, to je taky docela sporná otázka. Asi mi to zůstane jako koníček...

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. mam podobny nazor jako Gabina, tez se mi libi Katcina tvorba
    vs? laka me treba design nebo tak, ale vzhledem k tomu, ze studuji francouzske gymnazium (jako Gabina shodou okolnosti :D), si rikam, zda-li by nebyla skoda to zahodit
    no, uvidime

    OdpovědětVymazat
  4. uplatnění? podle mě tady záleží hodně na člověku, oboru a škole :)

    OdpovědětVymazat
  5. crazy pig: viděla jsem u tebe na blogu nějaké kresbičky a líbí se mi, myslím, že máš talent;-)

    šárka: však já netvrdím, že bez supš se na uměleckou školu nedostaneš, taky hodně záleží kolik času tomu věnuješ mimo tu 'povinnou gympláckou nálož' a jestli ti zbývá nějaký čas věnovat se intenzivně něčemu jinému.

    petr: možná mám zkreslenou představu, protože to nestuduju. ale zlí jazykové říkají že např vystudováním fotografie se nakonec vesměs živíš focením produktů do časopisů ... taky se nad tím ušklíbám, ale kdoví jaká je realita? ty víš asi o něco víc, než já :)

    OdpovědětVymazat
  6. Uplatnění? To je o štěstí a otom, jak moc se podřídíš lidem, aby tvoji práci zaplatili. A když už si vybuduješ nějaké to jméno, tak si myslím, že stěma lidma dokážeš i manipulovat. A jelikož je většina České republiky bolestivě kýčovitá, nic příjemného to není.
    Studuju grafický design ve Zlíně..

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý rozhovor, Katine kresby sa mi páčia, také svojské su . to ze ked bez SUPky sa na umelecku skolu nedostanes si nemyslím že je pravdy, mám spolutziakov ktorý chodili na gymko a v kresbe a vsetkom co sa toho týka su pred SUP-karmi ..
    A s tým uplatnenim to je zaujímava otázka, na ktorú odpovedať je tazke , ved uvidime..

    OdpovědětVymazat
  8. Proto jsem na ekonomce a ne na umělecké :-D
    Zahodila jsem 12 roků na Zušce, všechny ty problečené hodiny nad sárdovým torzem a pohledem do ulice a na schodiště...Ne že bych se bála o uplatnění (i když to mi došlo až ozději, když mi tchýně vykládala jak její kamarádka, akademická malířka, vaří z bremborových slupek a oschlého chleba a netopí, protože na to nemá) ... spíše jsem se bála, že mi jednoho dne uletí inspirace a já budu roky a roky kopírovat sama sebe.

    OdpovědětVymazat
  9. tohle se mi líbí, moc moc moc... znám to od kapely Sporto - kreslila pro ně. a znám ji z humanratu, obdivuju... jinak si myslim, že uplatnění v každym uměleckym oboru - at uz je to umění v jakymkoli slova smyslu - vytvarno, hudba, cokoli - je zavisly nejen na talentu, ale umeni se prosadit, poznat správný lidi a bejt ve spravnej cas na spravnym miste... a ty kontakty jsou sakra dulezity.

    OdpovědětVymazat
  10. je to dkvělý!:)
    Já chodím na Hellichovku na grafiku..a svého uplatnění se trochu děsím..ze všech stran pořád slyším, že něčím takovým se nikdy nemůžu uživit...myslím že je to všechno a náhodách, tak snad budu mít štěstí:)

    OdpovědětVymazat